כל חומר בעולם בנוי מאטומים, ולמעשה כך הדבר גם לגבי חומרים המצויים מחוץ לכדור הארץ. מחקר מדעי נמרץ העלה שבגרעין האטום אצורה אנרגיה רבה. ניתן לעשות בה שימוש אך תוך כדי כך עשויה להיפלט גם קרינה מסוכנת. מאז שלמדו המדענים לשחרר את כוחו של הגרעין, הובהר שניתן לעשות בכך שימוש לצורך הפקת אנרגיה זולה ונקייה ובהחלט לא רק למטרות מלחמה ופיתוח פצצות.
מהנדסי גרעין יכולים לתרום תרומה נכבדה לתעשייה (לא רק הצבאית), להשתלב במחקר, וכן גם בתחום הרפואה, שבו נעשה שימוש במכשור המקושר לפיזיקה גרעינית.
תואר ראשון בהנדסה גרעינית
עד לפני שנים מספר, ניתן היה לרכוש תואר ראשון בהנדסה עם התמחות בהנדסה גרעינית בישראל. בטכניון היה ניתן ללמוד תואר ראשון בהנדסה במקצוע זה וכך גם באוניברסיטת בן גוריון (לאחר שנסגרה הפקולטה זאת בטכניון). מסיבות שונות, הוחלט לבטל את האפשרות לתואר ראשון אך בהחלט קיימת אפשרות להתמחות בהנדסה גרעינית בארץ, לתארים מתקדמים יותר. מעוניינים בעלי רקע מתאים יכולים להירשם לתואר שני בהנדסה וכן גם לתואר דוקטור (תואר שלישי).
הנדסה גרעינית אולי נשמעת כמו פיזיקה גרעינית, אך חשוב שלא להתבלבל. בשום אופן לא מדובר במונחים נרדפים. אמנם אין ספק שבמהלך לימודי הנדסה גרעינית לומדים גם נושאים בפיזיקה גרעינית, אבל לא קיימת חפיפה מלאה.
אפשר לומר שההנדסה הגרעינית היא המקצוע שבו יוצאים מהתחום התיאורטי של הפיזיקה הגרעינית ולומדים כיצד לרתום את כוחו של הגרעין בעולם המעשה. עם זאת, חשוב לדעת שמהנדס גרעין יוכל בהחלט לקחת חלק במחקר ולתרום גם למדע וגם לתעשייה ולרווחת בני האדם כולם.
תכנית הלימודים בתואר להנדסה גרעינית כוללת מגוון רחב של קורסים במתמטיקה, קורסים בפיזיקה, תורת החומרים, גלים וקרינה, כימיה, תרמו דינמיקה. בלימודים מושם דגש רב על פיסיקה רפואית, פיזיקה גרעינית, שימושים מחקריים בקרינה, הגנה מקרינה, כורים גרעיניים, מודלים חישוביים וסטטיסטיים.
למי זה מתאים?
האם אתם רוצים לדעת מהו הקשר בין קרינה גרעינית לבין יישומים מרתקים ברפואה? האם מעניין אתכם לבצע מחקרים מרתקים אודות יישומים אזרחיים או צבאיים של טכנולוגיית הגרעין? ואול אתם רוצים לפתח פתרונות להגנה בפני קרינה מסוגים שונים? או ללמוד כיצד לנצל קרינה למטרות רפואיות ולאבחון מחלות (ואף לסייע בריפוי)? אם עניתם כן לפחות על אחת מהשאלות הללו, ככל הנראה תשתלבו היטב בלימודי ההנדסה הגרעינית.
תנאי קבלה
מכיוון שכיום לא קיימת בארץ אפשרות ללימודי הנדסה גרעינית לתואר הראשון, תנאי הקבלה מחייבים תואר ראשון בהנדסה או תואר ראשון במדעים. לבוגרי הנדסה או מדעים בממוצע איכותי קיימת אפשרות להסמכה לתואר שני M.Sc או בתואר שלישי – דוקטורט Ph.D. עבור מועמדים מצטיינים, ישנה אפשרות למסלול ישיר לקראת הדוקטורט.
משך זמן הלימודים
על מנת לקבל תואר בהנדסה גרעינית בארץ יש צורך בשש שנים לפחות. ארבע שנים נדרשים להקדיש ללימודי הנדסה בתחום אחר ולאחר מכן עוד השלמה של שנתיים לצורך קבלת תואר (שני) בהנדסה גרעינית.
אפשרויות תעסוקה לבוגרים
כמה יוכל להרוויח מהנדס גרעין? באילו תחומים ניתן לעסוק לאחר השלמת הלימודים? התשובה לכך תלויה כמובן ברקע המדעי והאקדמי של המהנדס וכן במידת ניסיונו המעשי. הדבר תלוי גם בשאלה האם המהנדס הינו עובד מדינה, חוקר בכיר, עובד במגזר הפרטי, עוסק בתפקיד ניהולי. מהנדסים מתחילים בתעשייה או באקדמיה יכולים להרוויח שכר של כ-10,000 עד 20,000 ₪. מהנדסי גרעין בכירים יכולים להגיע גם למשכורות ממוצעות של 30,000 ₪ ויותר.
תחומי העיסוק כוללים עבודה עם מכוני מחקר בארץ ובעולם, קריירה אקדמית כמרצים או כחוקרים, עבודה בניהול או פיקוח על כורים גרעיניים. ניתן להשתלב גם במתקנים רפואיים שונים וכן בפיתוח מכשור רפואי שעושה שימוש בקרינה לסוגיה.
מוסדות ללימודי הנדסה גרעינית
עד לפני שנים ספורות ניתן היה להירשם ללימודי הנדסה גרעינית באוניברסיטת בן גוריון לתואר הראשון. גם כיום, מקום הלימודים האפשרי היחיד בארץ הינו אוניברסיטת בן גוריון, אולם כאמור, מסלולים אפשריים הינם אך ורק לתואר השני או לתואר השלישי. יש לציין שבמהלך הלימודים ניתן להשתלב כחוקרים מן המניין לצד השלמת חובות הלימוד. למצטיינים – מלגות ומענקי מחקר.
מסלולים ומידע
- תנאי קבלה הנדסה
- לימודי ערב בהנדסה
- הנדסת בניין
- הנדסה אזרחית
- הנדסת תעשייה וניהול
- הנדסת תוכנה
- הנדסת מחשבים
- הנדסת מערכות מידע
- הנדסת חשמל
- הנדסת אלקטרוניקה
- הנדסת מכונות
- הנדסת תקשורת
- הנדסת ביוטכנולוגיה
- הנדסה רפואית
- הנדסה גנטית
- הנדסה כימית
- הנדסת חומרים
- הנדסת תרופות
- הנדסה גרעינית
- הנדסת פלסטיקה
- הנדסת אופטית
- תואר שני בהנדסה
- לימודי הנדסאים
- מכינה להנדסה