לימודים בישראל

לימודי תזונה

לימודי תזונה קלינית מספקים את הכלים להבין את הפוטנציאל הגלום במזון לטוב ולרע, ואת הידע הנדרש בכדי להפוך למומחים לתזונה, שיכולים לכוון מטופלים או לייעץ במצבים של בריאות וחולי ולהרכיב דיאטה מאוזנת שעוזרת לאדם בהתמודדות עם מחלות ושמירה על בריאות תקינה. שוקלים ללמוד תזונה? לפניכם כל המידע על לימודי תזונה לתואר ראשון, למי הם מתאימים והיכן ניתן ללמוד.

לימודי תואר ראשון בתזונה

תזונה נכונה היא מרכיב קריטי באיכות החיים של כולנו, ובעולם שבו יותר ויותר בני אדם מקדישים תשומת לב למה שנכנס אליהם לגוף, קל להבין מדוע לימודי תזונה לתואר ראשון זוכים לפופולריות הולכת וגדלה בישראל ובכל העולם כולו.

תואר ראשון בתזונה, או בשמו הרשמי – תואר ראשון במדעי התזונה, מאפשר להתמחות במהלכו בתזונה קלינית ולכן נקרא גם לימודי תזונה קלינית, והוא מוצע ללימודים רק במוסדות לימוד שקיבלו אישור ממשרד הבריאות.

לימודי תזונה מפגישים את הסטודנטים עם צורת מחשבה חדשה לפיה האוכל הוא כלי שיכול להשרות מחלות ובעיות או בריאות ותפקוד ברמה גבוהה, ומספקים כלים להבין את המנגנונים השונים שמפעיל המזון על גופנו. תכנית הלימודים לתואר ראשון בתזונה מחייבת רכישת ידע בסיסי במקצועות מדעיים כגון: מתמטיקה, פיזיקה, כימיה וביולוגיה. לאחר מכן נלמדים תחומים המשפיעים על התזונה, ובהם ביולוגיה, פסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות, רפואה, מדעי הטבע ומדעי החיים.

תכנית לימודי תזונה עוסקת גם בהשפעות של המזונות השונים על גוף האדם, ברמה הביוכימית ובמסגרתה לומדים כיצד בנויים המזונות ומהם הרכביהם הכימיים, כיצד הם מתרכבים עם מערכות הגוף השונות וכיצד הם משפיעים על תפקודי הגוף. הלימודים מתייחסים לקשרים מיוחדים שבין המזון לבין האדם: תזונה במצבי לחץ ומתח, תזונה בזמן מאמץ, תזונה ותפריט במצבי חולי שונים ועוד. חשיבות התזונה נמדדת לא רק במצבי בריאות, אלא גם בנוכחות מחלות שונות המגבילות את הגוף ומחייבות שמירה על תפריט מיוחד: צליאק, סוכרת, חולי דיאליזה, מחלות לב וכלי דם ומחלות אחרות קשורות בתזונה באופן הדוק.

מוסדות הלימוד השונים מאפשרים לבחור תחום התמחות במדעי התזונה, לדוגמה: תזונת ספורט, תזונת ילדים והיבטים תזונתיים בהתפתחות תינוקות, תזונה טבעונית ועוד.

חשוב לדעת: לימודי תזונה לתואר ראשון לא הופכים את בוגריהם לדיאטנים מוסמכים. לשם כך יש לעבור בתום הלימודים תקופת סטאז' של הכשרה מקצועית בתזונה קלינית, שמתבצעת תחת פיקוחו ובאחריותו של משרד הבריאות.

למי זה מתאים?

לימודי מדעי התזונה מתאימים לכל מי שמתעניין בספורט, אוכל, אורח חיים בריא ובטיפול וסיוע לאנשים עם בעיות רפואיות שונות הנובעות מתזונה לקויה.

לימודי תואר ראשון בתזונה, נכללים תחת תחום הרפואה הקונבנציונאלית, ומתאימים לכל מי שמעוניין לעבור את מסלול ההסמכה לתזונאי קליני, או להמשיך לתארים מתקדמים באקדמיה.

לימודים תזונה לתעודה, וביניהם לימודי תזונה טבעית, נכללים תחת תחומי הרפואה המשלימה, ויתאימו למי שרוצה ללמוד את התחום ולהפוך למטפל אלטרנטיבי בתחומי הרפואה הסינית והנטורופתיה.

תנאי קבלה

תנאי הקבלה ללימודי תואר ראשון בתזונה מורכבים בדרך כלל מציון פסיכומטרי וציוני בגרויות אותם קובע כל מוסד לימודים בנפרד. כמו כן, בחלק מהמקומות נדרש מספר מסוים של יחידות לימוד במקצועות הבגרות הריאליים ולעתים נדרש גם ראיון אישי לקבלה.

משך זמן הלימודים

על פי רוב, לימודי תזונה קלינית לתואר ראשון נמשכים שלוש שנים. תקופת ההכשרה המקצועית בתזונה קלינית נמשכת ששה חודשים.

אפשרויות תעסוקה לבוגרים

לימודי תזונה קלינית מאפשרים לבוגרי התואר שעברו הכשרה מקצועית של משרד הבריאות לעבוד כתזונאים מוסמכים ולהשתלב במערכת הבריאות (בתי חולים, קופות חולים, ומרפאות) כתזונאים קליניים, כדיאטנים בקופות החולים, באופן פרטי או במסגרות אחרות. הלימודים מובילים גם לעבודה בפיתוח מוצרי מזון, כמנהלי שירותי מזון ולמשרות שונות במסגרת חינוך לתזונה בריאה בקהילה.

בסיום התואר ניתן גם להמשיך ללימודי תואר שני בתזונה המאפשר לעסוק במחקר בתחום התזונה.

מוסדות ללימודי תזונה

  • המכללה האקדמית תל חי – המכללה האקדמית תל חי מציעה לימודי תואר ראשון בתזונה (שלאחריו ניתן להמשיך לסטאז' ומבחן ולאחריהם לקבל הסמכה כתזונאית קלינית). תכנית הלימודים מורכבת מקורסים בהיקף 150 נקודות זכות הנפרשים על 3 שנים אקדמיות. בשנה הראשונה נרכש הבסיס ההכרחי (כימיה, ביולוגיה, מתמטיקה וכו'), בשנה השנייה נלמדים נושאי הליבה בתחום התזונה (מיקרוביולוגיה, גנטיקה, ויטמינים ומינרלים ועוד) ובשנה השלישית זוכים הסטודנטים לידע וכלים בנושאים ספציפיים דוגמת השמנה, הפרעות אכילה, הקשר בין תזונה לסרטן, תזונת ספורט ומדעי ההתנהגות (בהקשר של אכילה). תחומי ההתמחות האפשריים הם: רפואת ספורט – היבטים שונים של תזונת ספורטאים ותזונה במאמץ, מדעי המזון – ידע יקר ערך בכל הקשור לפיתוח מיני מזונות והיבטים טכנולוגיים בתחום, ומדעי ההתנהגות – הפן הפסיכולוגי של הפרעות האכילה והטיפול בהן.
  • אוניברסיטת אריאל – הפקולטה למדעי התזונה פועלת מאז 2004 ומציעה תואר B.Sc בתזונה אשר לאחריו ניתן לעבור סטאז' בן חצי שנה ולגשת למבחן הרישוי של משרד הבריאות, על מנת להפוך לתזונאים קליניים מוסמכים. קיים מסלול ייחודי משולב של מדעי התזונה וביולוגיה מולקולרית, הנמשך 4 שנים ומוביל לתואר דו חוגי. בנוסף, האוניברסיטה מתהדרת בקורסים ייחודיים כגון: ביוכימיה קלינית, תזונת ילדים ותזונת קשישים, ובהקניית ידע מעמיק במיוחד בפענוח בדיקות מעבדה ובעיקר מציאת הקשרים ביניהן לבין מחלות ותזונה.
  • הפקולטה לחקלאות ברחובות – הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית מציעה תכנית לימודי תזונה קלינית המכשירה תזונאים ברמה גבוהה במיוחד. מסלול לימודי התואר בתזונה קלינית כולל קורסים כגון: ביוכימיה, סטטיסטיקה, פילוסופיה של המדע, אנטומיה, תזונת האדם, פסיכולוגיה התפתחותית, בריאות הציבור, מבוא לאפידמיולוגיה ועוד, נוירואנדוקרינולוגיה של תזונת האדם, תזונה במעגל החיים, הגישות החדשות להתמודדות עם השמנה, ובריאות הציבור וקידום תזונה בקהילה.
  • המרכז האקדמי פרס – לימודי תזונה במרכז האקדמי פרס מאפשרים להתמקד במגוון תחומים ובהם תעשיית המזון, רפואת ספורט, התנהגות, שיווק, פיתוח מזון פונקציונלי ועוד. בין הקורסים הנלמדים בתכנית ניתן למצוא את הקורסים הבאים: אנטומיה ופיסיולוגיה של האדם, פסיכולוגיה התפתחותית, תורת ההורמונים, אימונולוגיה כללית, השמנה והפרעות אכילה, מוטיבציה והנעה, עקרונות התזונה במאמץ, וניהול מערכות בריאות.

checkמאשר קבלת הטבות, מבצעים ועדכונים בהתאם לתקנון האתר

לקבלת ייעוץ מהיר ובחינם: 072-2705671
או השאירו פרטים וקבלו ייעוץ
והכוונה למגוון מוסדות לימוד!



checkמאשר קבלת הטבות, מבצעים ועדכונים בהתאם לתקנון האתר

חיפוש לימודים
  • מכללת סמי שמעון
  • בית הספר הארצי להנדסאים
  • המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט
  • אוניברסיטת אריאל
  • המרכז האקדמי פרס
  • מכללת ג'ון ברייס הדרכה
  • המרכז האקדמי למשפט ולעסקים
  • מכללת תל חי
  • מכללת בית ברל
  • מכללת כנרת
  • סמינר הקיבוצים
  • מכללת רמת גן