תואר ראשון הוא מוצר שהביקוש אליו רשם בשני העשורים האחרונים עלייה משמעותית: ב-1997, למשל, היו באוניברסיטאות ובמכללות האקדמיות קצת יותר מ-100,000 סטודנטים לתואר ראשון, ב-2005 כבר עמד מספרם על קרוב ל-156,000 וב-2013 נמנו לא פחות מ-190,810 סטודנטים לתואר ראשון.
לימודי תואר ראשון נתפשים בימינו כמעט כתחנת חובה במסלול שעובר הצעירים הישראלים, ותורמת לכך גם המגמה המובהקת של שוק התעסוקה להקנות משקל נכבד להשכלה אקדמית, עבור יותר ויותר תחומים ותפקידים. יחד עם זאת מדובר כאמור במוצר לכל דבר, וכמו כל מוצר יש לבחון את יחס העלות תועלת שלו, ולשם כך צריך קודם כל לחשב כמה עולה תואר ראשון.
כמה עולה תואר ראשון באוניברסיטאות?
שכר הלימוד השנתי לתלמידי התואר הראשון באוניברסיטאות נקבע ע"י הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה והוא אחיד בכל תוכניות הלימוד ובכל האוניברסיטאות. גובהו, נכון ל-2015, הוא קצת יותר מ-10,000 ש"ח.
בהתאם, תואר ראשון מלא עולה 30 או 40 אלף ש"ח, שכן ישנן תוכניות לימוד תלת שנתיות ותוכניות בנות 4 שנים. עוד כדאי לדעת כי סטודנט שנזקק למספר רב יותר של סמסטרים ביחס לסטנדרט (למשל משלים תואר ראשון בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה בארבע שנים במקום 3) לא ישלם על 4 שנים אך כן ישלם יותר ממי שהשלים את החובות האקדמיים במועד – הסכום המדויק הוא בהתאם לקצב הלימודים הספציפי.
כמה עולה תואר ראשון במכללות אקדמיות?
המכללות האקדמיות נחלקות מבחינת שכר הלימוד לשני סוגים: אלה המתוקצבות ע"י הממשלה ואלה הפרטיות.
במכללות המתוקצבות ע"י הממשלה גובה שכר הלימוד זהה לזה המשולם באוניברסיטה כך שהתשובה לשאלה כמה עולה תואר ראשון בהן זהה לתשובה לגבי האוניברסיטאות. קבוצת מכללות זו מונה בין השאר את המכללה האקדמית תל חי, את מכון לב שבירושלים, את המכללה האקדמית גליל מערבי, את אחווה, ספיר, המרכז האקדמי רופין, את המכון הטכנולוגי חולון ואת שנקר ובצלאל.
מכללות פרטיות – דוגמת הקריה האקדמית אונו, המרכז הבינתחומי הרצליה, המרכז האקדמי פרס ומכללת שערי משפט – רשאיות לגבות שכר לימוד גבוה יותר, והן אכן עושות זאת. עלות הלימודים לקראת תואר ראשון במכללה פרטית היא בממוצע כ- 60-70 אלף ש"ח, כלומר כפליים ביחס לאוניברסיטאות ולמכללות המתוקצבות.
יחד עם זאת חשוב לזכור שלצד השאלה כמה עולה תואר ראשון כדאי לנסות ולחשב גם את התועלת של כל תואר ותואר, ולהיעזר גם בייעוץ לימודים לפני שמחליטים איפה ומה ללמוד.
עלויות נוספות במהלך לימודים לתואר ראשון
עלותו של תואר ראשון לא מסתכמת בשכר הלימוד, שכן ישנן הוצאות הכרחיות נוספות: נסיעות, צילומים, ציוד משרדי רלוונטי, חומרי לימוד, חומרים נוספים (אם בחרתם בדרך של לימודי משפטים מן הסתם לא תזדקקו לחומרי יצירה, אבל מי שלומד עיצוב למשל ימצא עצמו משקיע לא מעט כסף גם בכך).
האומדן המקובל הוא שהעלויות הנוספות מייקרות את התואר הראשון בכ-10,000 ש"ח.
כמה עולה תואר ראשון בחו"ל?
בשנים האחרונות יותר ויותר צעירים ישראלים בוחרים ללמוד בחו"ל – בין אם כי הם חולמים להיות רופאים ורף הקבלה הגבוה עד בלתי אפשרי בארץ מחייב אותם לנסות את מזלם מעבר לים, בין אם מתוך רצון לחיות מספר שנים במדינה אחרת ובאווירה אחרת ובין אם מתוך שאיפה לנצל את היתרונות המשמעותיים של לימודים בחו"ל.
התשובה לשאלה כמה עולה תואר ראשון בחו"ל תלויה בגורמים רבים: היעד, תחום הלימודים, הדרכון שיש באמתחתו של הסטודנט ומצבו הסוציו-אקונומי הם העיקריים – והמנעד רחב מאוד. מסלול לימודים מלא באוניברסיטה מובילה בארה"ב עשוי לעלות גם רבע מיליון דולר (!) בעוד בארצות אירופה ניתן למצוא לא מעט תוכניות לימוד שעלותן הכוללת, כולל הוצאות המחיה, עשויה להיות אף נמוכה יותר ביחס ללימודים בארץ.
סוגי תארים ראשונים
מידע נוסף
- תנאי קבלה לתואר ראשון
- מכינה לתואר ראשון
- לימודי ערב לתואר ראשון
- השלמת תואר ראשון
- כמה עולה תואר ראשון
- מה ללמוד לתואר ראשון
- נקודות זכות לתואר ראשון
- תואר ראשון בצבא
- תואר ראשון בשנתיים
- תואר ראשון לאנשים עובדים
- תואר ראשון ללא בגרות
- תואר ראשון ללא פסיכומטרי
- תואר ראשון למבוגרים
- תואר ראשון למנהלים
- תואר ראשון נוסף
- תואר ראשון רב תחומי
- מלגות לתואר ראשון