החיים במדינת ישראל במאה ה- 21 אינם פשוטים ויותר ויותר בני אדם נזקקים לטיפול רגשי על מנת להתמודד בהצלחה עם מצוקות נפשיות שונות – ולא רק נזקקים אלא גם פונים לטיפול, שכן אם בעבר הודבקו סטיגמות שונות למטופלים אלה, הרי שכיום כולם מבינים כי מדובר באופציה נחוצה ויקרת ערך לא פחות מטיפולים במצוקות פיזיות.
בהתאם ישנה גם מגמת התמקצעות של מטפלים בשיטות שונות, בין אם במסגרות השונות של לימודי רפואה משלימה (שאינן אקדמיות עדיין) ובין אם במסגרת תואר שני טיפולי – תואר שני במקצוע המסמיך מטפלים ברמה גבוהה במיוחד.
האפשרויות הבולטות של תואר שני במקצוע טיפולי הן MA בפסיכולוגיה באחת ההתמחויות שמובילה לטיפול בנפש האדם (ובפרט פסיכולוגיה קלינית, אך לא רק), תואר שני בטיפול באמצעות אמנויות ותואר שני בבתי הספר לעבודה סוציאלית.
תואר שני בטיפול באמצעות אמנויות
הדוגמה הטובה ביותר לנחיצותו של תואר שני טיפולי היא בתחום הטיפול באמצעות אמנויות, וזאת לאור הפעולות שנקטו משרד הבריאות והמועצה להשכלה גבוהה כבר מאז 2010 כדי להוביל למצב שבו רק מטפלים בעלי MA יורשו לטפל בדרך זו (אלא אם כן הם קיבלו אישור לעסוק בכך לפני שנת 2004).
הביקוש הרב ללימודים של תרפיה באומנות תואר שני, המהווים מסלול מרתק ומעצים מעבר למקצוע שהם מקנים, הוליד היצע נרחב, ובין השאר ניתן למצוא תוכניות לימוד באוניברסיטת חיפה, במכללה האקדמית לחברה ואמנויות, במכללה האקדמית לחינוך ע"ש ילין, במכללה האקדמית תל חי (שמציעה תוכנית לימודים לתואר שני בדרמה-תרפיה) ובסמינר הקיבוצים (מכללה אקדמית שמציעה גם לא מעט מסלולים של לימודי רפואה משלימה במתכונת של לימודי תעודה).
תואר שני בפסיכולוגיה
לצד דרכי הטיפול החדשות יחסית – או ליתר דיוק אלה שקיימות מזה זמן רב אולם רק בשנים האחרונות החלו לזכות בפופולאריות (דוגמת טיפול באמנויות) – עדיין ישנו ביקוש ער גם לפסיכולוגים, ובפרט כאלה איכותיים.
על מנת לזכות ברישיון לעסוק במקצוע זה אין די לצלוח לימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון ולמעשה אין די גם בתואר שני בפסיכולוגיה. לשם רישום בפנקס הפסיכולוגים (המאפשר עבודה כפסיכולוג קליני) יש ללמוד לתואר שני במסלול של פסיכולוגיה קלינית וכן לעבור התמחות בת 4 שנים – בהחלט מסלול תובעני עד מאוד, כך שתואר שני טיפולי זה מיועד אך ורק לבעלי יכולות גבוהות בתחום האקדמי, נחישות ושאיפה למצוינות ולמיצוי הפוטנציאל.
לימודי תואר שני בפסיכולוגיה קלינית מוצעים באוניברסיטת תל אביב, באוניברסיטת חיפה, במרכז הבינתחומי הרצליה, במכללה האקדמית תל אביב יפו (שמציעה גם לימודי תואר שני בפסיכולוגיה שיקומית ובפסיכולוגיה רפואית, מסלולים המכשירים אף הם מטפלים ברמה גבוהה במיוחד) ובמרכז האקדמי רופין.
תואר שני טיפולי – בעבודה סוציאלית
תואר שני בעבודה סוציאלית הוא אולי לא "תואר שני טיפולי" קלאסי, שכן עובד סוציאלי לא מוגדר כמטפל, אבל בסופו של דבר הוא עוסק בשיקום מכורים לסמים, החזרת עבריינים אל דרך הישר, הבטחת רווחתם של ילדים במצוקה, ייעוץ משפחתי וזוגי ועוד – כך שגם תואר שני זה מכשיר אנשי מקצוע מהשורה הראשונה בכל הקשור לטיפול ועזרה למי שזקוק לכזו.
האוניברסיטאות המציעות לימודי תואר שני בעבודה סוציאלית הן בר אילן (עם מגמה טיפולית ומגמת שיקום ובריאות), חיפה (שמציעה לימודי תואר שני לאוכלוסיה חרדית במסגרת מכללת בני ברק החרדית), תל אביב, בן גוריון ואריאל, וגם במכללה האקדמית תל חי ניתן לזכות בהכשרה מעמיקה במיוחד בתחום ולבחור בין אשכול משפחה לבין אשכול טראומה וחוסן.
סוגי תארים שניים
מידע נוסף
מוסדות לימוד נבחרים
- תואר שני באוניברסיטת בר אילן
- תואר שני באוניברסיטת תל אביב
- תואר שני באוניברסיטת חיפה
- תואר שני באוניברסיטה הפתוחה
- תואר שני באוניברסיטה העברית
- תואר שני במכללה למנהל
- תואר שני במכללת בית ברל
- תואר שני במרכז הבינתחומי
- תואר שני במכללת גורדון
- תואר שני במרכז ללימודים אקדמיים
- תואר שני בחו"ל
- מכללות לתואר שני
- אוניברסיטאות