שוק התעסוקה מציב בפני רובנו רף שמטפס ללא הרף, כך שאם בעבר למשרות איכותיות די היה בתואר ראשון בתחום מבוקש וממוסד לימודים מכובד הרי שבימינו ביותר ויותר מקרים יש צורך להציג גם תואר שני. ישנם סטודנטים שתחילה משלימים תואר ראשון, מנסים את מזלם במציאת משרה מתגמלת ותוך כדי צעדים ראשונים בבניית הקריירה מתחילים להרהר אודות תואר שני וישנם גם כאלה שעוד לפני שסיימו לחשב כמה עולה תואר ראשון כבר מתכננים קדימה ובונים לעצמם מסלול לימודים לטווח ארוך. כך או כך כדאי לדעת כיצד מחושב שכר לימוד אוניברסיטאי תואר שני.
מה גובה שכר הלימוד השנתי הבסיסי לתואר שני באוניברסיטה?
שכר הלימוד השנתי לסטודנטים הלומדים לתואר שני באוניברסיטה עומד נכון לקיץ 2015 על 13,781 ש"ח (לשם השוואה, שכר הלימוד השנתי במסגרת התואר הראשון הוא "רק" קצת יותר מ-10,000 ש"ח).
חשוב לציין כי הסכום הנ"ל מתייחס לשנת הלימודים תשע"ו, וכי מדי שנה מעדכנת המועצה להשכלה גבוהה את הסכום, בהתאם להחלטת הות"ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב).
עוד כדאי לדעת כי בחלק מהמכללות האקדמיות שכר הלימוד לתואר שני גבוה יותר, ובכל מקרה עלות התואר השני בפועל נקבעת לא רק על סמך גובה שכר הלימוד השנתי הבסיסי אלא גם בהתאם לקצב הלימודים האינדיבידואלי של כל סטודנט.
באילו מכללות משלמים שכר לימוד אוניברסיטאי ובאילו לא?
במכללת אורנים המתמחה בחינוך תשלמו שכר לימוד אוניברסיטאי, וכך גם במרכז האקדמי רופין ובמכללה האקדמית עמק יזרעאל המציעה חווית לימודים בצפון הארץ מעצימה במיוחד.
עוד מכללות אקדמיות שגובות שכר לימוד אוניברסיטאי הן בית הספר הגבוה לטכנולוגיה בירושלים וכן שני מוסדות הלימוד המובילים בתחום העיצוב והאמנות, בצלאל ושנקר.
בקריה האקדמית אונו עלות תואר שני היא החל מכ-24,000 ש"ח לשנה, וגם במרכז הבינתחומי הרצליה שכר הלימוד המינימלי לשנה לתלמידי תואר שני הוא כ-24,000 ש"ח. מי שבוחר ללמוד במסלול האקדמי המכללה למנהל שבראשון לציון ייפרד מכ-11,000 עד 33,000 ש"ח לשנה, ואילו באוניברסיטה הפתוחה התשלום הוא פר קורס, כשעלות כל קורס לתואר שני היא כ-2,300 ש"ח.
שכר לימוד אוניברסיטאי כשהלימודים מתארכים
משך הלימודים הסטנדרטי לפיו מחושב שכר הלימוד האוניברסיטאי לתלמידי תואר שני הוא שנתיים. בפועל, עקב אופי הלימודים והעובדה שברוב המקרים מדובר במי שכבר החלו לבנות קריירה ונאלצים להקדיש זמן בלתי מבוטל גם לעבודה, בלא מעט מקרים מתארכת תקופת התואר – ובהתאם מתייקרת עלותו.
התשלום בגין התארכות תקופת הלימודים נקרא "מס גרירה" או "מס תקורה" והוא משתנה ממוסד לימודים אחד למשנהו, וישנו גם הבדל בין התשלום הנגבה ממי שעדיין לא השלים את כל הקורסים הנדרשים לבין מי שהשלים את החלק הזה אך טרם הגיש תזה. בכל מקרה מומלץ לברר מראש ובטרם נרשמים למסלול כזה או אחר של תואר שני מהי המדיניות הנהוגה באותו מוסד לימודים ולהיערך בהתאם.
עלויות נוספות
חשוב לזכור כי שכר לימוד אוניברסיטאי לתואר שני הוא רק הבסיס להוצאה הכוללת על רכישת השכלה חיונית זו.
עוד לפני שמתקבלים למסלול כזה או אחר יש לשלם דמי הרשמה ולעתים לעבור מבחנים שונים (כגון מתא"ם למי שרוצה ללמוד פסיכולוגיה לתואר שני) שגם עליהם יש לשלם. במהלך הלימודים ישנם תשלומים עבור ספרים וחומרי עזר שונים, ואם למשל בחרתם באופציה של לימודים בדרום ואתם מתגוררים במרכז הרי שיש לצרף גם את עלויות הנסיעות או לחילופין שכירת דירה באזור שבו לומדים.
סוגי תארים שניים
מידע נוסף
מוסדות לימוד נבחרים
- תואר שני באוניברסיטת בר אילן
- תואר שני באוניברסיטת תל אביב
- תואר שני באוניברסיטת חיפה
- תואר שני באוניברסיטה הפתוחה
- תואר שני באוניברסיטה העברית
- תואר שני במכללה למנהל
- תואר שני במכללת בית ברל
- תואר שני במרכז הבינתחומי
- תואר שני במכללת גורדון
- תואר שני במרכז ללימודים אקדמיים
- תואר שני בחו"ל
- מכללות לתואר שני
- אוניברסיטאות